IRSKA

  1. DAN: 26. 9. 2024

Turas go Béal Feirste (Potovanje v Belfast)

V petek, zadnji dan mobilnosti, smo potovali v Belfast, glavno mesto Severne Irske. Je eno najbolj obiskanih mest v Združenem kraljestvu in drugo najbolj obiskano na otoku. Ogledali smo si muzej Titanik , ki natančno pokriva celoten niz dogodkov od načrtovanja, gradnje do utonitve znane ladje, ki je leta 1912 potonil v Atlantskem oceanu.

V soboto pa je sledilo manj željeno potovanje, potovanje domov. Odhajali sva s čudovitimi občutki in prelepimi spomini, saj nama je Irska razkrila skrivnosti uspešnega šolskega sistema in kako biti srečen.

  1. DAN: 26. 9. 2024

Eolaíocht, teicneolaíocht, innealtóireacht, agus matamaitic (Znanost, tehnologija, inženiring, matematika)

Četrti dan mobilnosti na Irskem je potekal na Larkhill Boys National School, kjer je predstavnica Agencije za delovne izkušnje izvedla predstavitvi Robotike za mlajše in starejše učence. Namen predstavitve je v širjenju in prepoznavanju pomembnosti STEM področij v učne procese. STEM je kratica, ki se uporablja za združevanje različnih, a povezanih tehničnih disciplin znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike. Izraz se običajno uporablja v kontekstu izobraževalne politike ali izbire kurikuluma v šolah. Sledilo je opazovanje pouka nato pa odkrivanje »Grafton streeta«, ki se razteza od Trinity College do St. Stephen’s Green parka.

 

 

  1. DAN: 25. 9. 2024:

Glacadh le mothúcháin, saoirse, muinín (Sprejemanje čustev, svoboda, zaupanje).

Sreda je tako kot v torek potekala na Scoil Noamh Lorcan O Tuathail. Tokrat sva bili prisotni pri pouku v višjih razredih. Spoznali sva, da je tudi na Irskem v šolstvu zaposlena pretežno ženska populacija. Vizija šole temelji na razvijanju empatije, čuječnosti, otrok je središče učnega procesa. Sledijo smernicam avstralskega koncepta FRIENDS FOR LIFE. Med osnovno šolo želijo, da otrok ni v stresu, vzljubi učenje kot raziskovanje (izkustveno učenje) in sprejema napake ter vsakršno čustvo. Po končani osnovni šoli pa želijo tekom šolanja pri učencih vzbuditi zanimanje za učenje ter odgovornost do lastnega napredka posameznika.

 

 

2. DAN: 24.9.2024: Dea-maidin an tSlóivéin (Dobro jutro Slovenija.)

Drugi dan mobilnosti sva obiskali šolo Scoil Noamh Lorcan O Tuathail, ki se nahaja v centru Dublina. Gre za šolo, ki jo obiskujejo izključno fantje in izhajajo iz disfunkcionalnih družin. Pouk je prilagojen potrebam posameznika, večinoma poteka v manjših učnih skupinah. V razredu poučuje več strokovnih delavcev. Po tem je sledil ogled klifov na polotoku Howth, ki je pravzaprav vasica blizu Dublina.

  1. DAN: 23. 9. 2024: Beannachtaí (Lepo pozdravljeni v irščini).

Irska je znana kot zelena dežela veselih in prijaznih ljudi. Prvi dan mobilnosti je potekal v družbi prijazne gospe Niamh Mcknight z Work Experience Agency. Danes sva spoznali irski šolski sistem, ki se v marsičem razlikuje od slovenskega, saj je večina šol še vedno versko usmerjenih in so ločene po spolih. Ogledali sva si najstarejšo irsko univerzo Trinitty College, ki je bila ustanovljena leta 1592. Sprehodili sva se po znani kulturni četrti Temple bar, polna živahnih pubov, restavracij, galerij in trgovin. Ulice so polne uličnih umetnikov, kar daje četrti edinstven čar. Reko Liffey sva prečkali preko znanega ikoničnega mostu Ha´penny bridge.